Friday 17 October 2014

Типи садочків в Австралії

Ще один допис в рубрику «мігранту на замітку». Багато людей приїжджають сюди з дітьми і часто мене запитують як організовані садочки. Як завжди пишу все на прикладі Сіднея.
Розпишу трохи про всі види садочків і різницю між ними – мені заняло немало часу в цьому всьому розібратись, бо в Україні все набагато простіше й зрозуміліше.

Звичайний садок (Childcare)
Зазвичай працює з 7.30 по 6 вечора. В садочок можна давати дитину з 6 тижднів – якраз після другої вакцинації (перша при народженні). Вакцинація не є обовязковою, проте в деякі садочки без неї не візьмуть. Такий ранній вік зумовлений тим що декретна відпустка максимум рік, та тим що деякі батьки (наприклад одинокі мами) повинні працювати з дуже раннього терміну.

З собою в садок дитині треба давати тільки змінний одяг а а в деякі ще й постільну білизну. Діти там бавляться, сплять, їдять
Коштує такий, залежно від району - $100  в день (не падайте, я ще й досі не звикла до таких шокуючих цін).

Садочок для працівників нічних змін (Long day care)
Такі садочки часто розташовані одразу при структурі де працюють батьки (наприклад при лікарні), потрапити в такий не просто так як в приорітеті батьки з специфічними зміногодинами.
Все решта так само як і в звичайному садочку.

Садок сімейного типу (Family day care)
Якщо ви, наприклад, молода мама і сидите дома з своєю дитиною, то заодно ви можете і ще за кількома дітьми подивитись. Вам  просто треба піти в жек і зареєструвати власний садок сімейного типу. Максимум дітей в такому садочку – 5, і з них максимум 2 до 2-х років. Працюють такі садочки з 8.30 до 5. Коштує троха менше звичайного – порядку $80 в день. З собою треба давати змінний одяг, постіль та їжу.

Дошкільний садочок (Pre-school)
Ці садочки розраховані на підготовку до школи.  Там проводять різні заняття, діти сидять за партами. Правда нема обіднього сну і працюють вони 9 до 2. Вік діток 3.5 – 5 років. День в дошклільному садочку обійдеться в $50.

Садочок при школі (Kindergarten)
По-суті початковий клас. Вік 4.5 – 5.5 років. Те саме що дошкільний садок, тільки безкоштовний (ну нарешті за щось не треба платити). Є подовжена група для тих кого батьки раніше не можуть забрати.
А далі школа. Але про це напишу якось пізніше – років так через 3 :-D

Ще хотіла згадати про державну допомогу. Щороку, якщо ваша дитина ходить в садочок а зарплата (увесь сімейний дохід) не перевищує якоїсь великої суми (якої точно незнаю бо нам до неї ще далеко), тоді держава повертає вам $7.000, але ця сума не може перевищувати половини річної оплати. Тобто якщо ви в рік витратили $20.000 на садочок то вам повернуть 7.000, але якщо ви ходили тільки пів року і заплатили 10.000, вам повернуть 5.000.
Ця допомога не розповсюджується на садочки сімейного типу. А і ще нюанс: якщо ви відмовляєтесь від вакцинації - допомоги також небуде.

Сподіваюсь цей допис розставить деякі крапки над і для сімей з малими дітьми які планують мігрувати в країну Оз.

4 comments :

  1. Юлічко, а хворіють діти в садочку часто? Бо в наших то якась суцільна катастрофа перший рік.

    ReplyDelete
  2. На рахунок хвороб то думаю всюди так. Ми давали на літо то все було добре поки не почались холода... а далі малий хворів а я від нього підхоплювала, і так по колу кілька разів :-(

    ReplyDelete
  3. Соплі садочка дуже бронебійні, бо вони там дбайливо культивуються. Навіть мене взяли :)

    ReplyDelete