Saturday 22 August 2015

Мінуси Австралії. Або що нам тут не подобається.

Ідеального місця нема, всюди є свої плюси і мінуси, звичайно хочеться щоб мінусів було меньше але від деяких нема куди дітись. В цьому пості я опишу найбільші, на мою думку, недоліки Сіднея/Австралії.

Ціни. Не дивно що першим в списку будуть ціни. Зокрема ціни на житло і садочки. Давайте разом порахуємо на середньостатистичних цифрах по Сіднею.
Зарплата - 80.000 в рік. Віднімаємо податки, виходить: 60.853.
Оренда житла 550 в диждень = 28.600 в рік.
Садочок 100 в день (врахуємо тиждень Різдвяних канікул) = 25.500. Віднімемо 7.500 що держава повертає щороку = 18.000
Віднімаємо 60.853 - 28.600 - 18.000 = 14.253. От вам і сума з якої треба ще сплатити комунальні, проїзд, харчування й інші витрати. Скажу чесно що це нереально.
Звісно якщо працюють двоє то все набагато легше. Але зарплати у багатьох нижчі, а якщо у вас 2 дітей в садку...  от і рахуйте. Як результат багато мам в родять дітей одне за одним (щоб скоротити роки садкові) і самі дивляться за дітьми аж до шкільного віку.

Черги в лікарнях. Взагалі вся сфера медицини не така зрозуміла і звична для мене як українська. Головний контакт лікаря що вам знадобиться це Джі ПІ (General Practitioner) - загальний лікар щось типу нашого терапевта. До нього треба йти за всім: якщо захворіли, треба аналізи чи будь-які направлення. Але є одне але. Ви не можете йти до певного спеціаліста без направлення від Джі ПІ. Наприклад у вас болить око і почали погано бачити. Замість того щоб піти до окуліста, ви маєте йти до Джі ПІ  який направить вас до окуліста. Так само не можна собі просто піти до педіатра, херурга чи гінеколога. 
Винятком є критичні випадки коли треба швидку. Але тут також величезний мінус – черги. Допустимо у вас перелом, приїхали в швидку а там 50 людей сидять і чекають. Вас записують в чергу і пріоритизують, наприклад якщо в когось апендицит їх посунуть вверх, якщо висока температура то просто дадуть жарознижуюче і будете й далі сидіти в черзі. Зазвичай кілька годин. Вже коли за вас візьмуться, звичайно вас добре обстежать зроблять всі необхідні аналізи і скани, але до того ви добре винервуєтесь.

Робочі години різних установ. Банки й більшіть державних установ працюють тільки в робочі дні з 9.30 до 5. Якщо вам треба до чи після роботи – ну сорі, в нас закрито. Те саме з поштою, рятує пів дня в суботу, правда черги там в суботу ще ті.

Сонце. Воно тут дуже активне та агресивне, можна за 20хв згоріти. Сонцезахисним кремом в Украіні користувались тільки коли їхали десь на море,  річку, чи в село на город; тут же без нього бажано з дому не виходити. Коли залишаємо малого в садочку, треба його намазати на відкриті ділянки, панамочки-грибочки та футболки в садку обовязкові (майок і різних бретельок неможна). Кожну годину крем знову треба наносити. Схоже в школах – кожна дитина повинна мати свій крем. Обовязкова частина шкільної форми – капелюшки, в кожної школи вони різні, є з матеріалу а є й соломяні.  

Географічне положення. Так як Австралія віддалений континент, подорожувати, навідувати родичів і друзів набагато важче. За 2 години польоту з України можна дістатись певне в десяток країн, тут же хіба в сусідній штат, і то не завжди. Відповідно кудись поїхати виходить набагато рідше, адже дорога завжди буде довгою.

Cоціальні виплати, зокрема при народженні дитини. Держава виплачує 18 тижднів мінімальної з/п,  що приблизно 2 місяці моєї. Ось і все, роботодавець нічого взагалі не виплачує. Тому багато мам змушені через тих 18 тижднів ато і менше повертатись до праці. 

Бомжі. Я розумію що австралійці не хочуть щоб за їхні податки годували та надавали житло бомжам, але ж всьому є межі. В місті, на вулиці, прямо біля дверей магазину, чи на зупинці можна зустріти бомжів при чому вони там з 3-ма одіялами, спальниками і сумками, такий собі нічліг облаштовують. Восновному вони "тусуються" в центрі, там де більш рибні місця. Не те що тих бомжів багато, але я їх де не де помічаю.

Ну ось і немалий списочок видався. Перечитала і зрозуміла що всі пункти не є простими у вирішинні, а деякі й зовсім неможливі. Тому збираю я свої "мінуси" в кулачок і кладу в кишеньку. 

26 comments :

  1. Ооооооо! Як я тебе розумію - ціни і черги в медзакладах (і алгоритми в медзакладах, бо в нас теж є ДжіПі) це найбільші мінуси Британії. А ще додам житло - воно тут або історичне (старе, високі стелі, вузькі сходи, в одну шибку вікна і НІЧОГО не можна міняти), або маленьке (малі кімнати, кухні та ванни, низькі стелі, типовий "безликий" ремонт), або і те і інше...
    Інших, названих тобою мінусів не спостерігала... Спостерігала бомжів, які мостяться спати в спальниках в центрі :) а проблема соц виплат тут навпаки - британці жаліються, що ті хто не хоче працювати (в основному араби і чорненькі), народжують купу дітей і живуть в державних квартирах на гроші з допомоги, а на це йдуть податки тих, хто працює і має одне дитя (багато хто ще й додає, що хотів би ще дітей, але не може собі цього дозволити і витрачаються їхні податки, щоб утримувати державне житло непрацюючим псевдобританцям...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ой в нас те саме з шибами, а ще порогів нема і отоплення ніякого, так що дома і надворі температура однакова, хай буде це й +15 але то для мене вдома зимно... Щодо квартир то є різні але вбільшості такі середні, все ж таки Британія давніша країна. Але ремонтики також такі щоб можна було просто "перебитись".

      Delete
  2. ну ціни, то біда будь-якого великого міста. а в нашому випадку ще й штат найдорожчий. я про садочок навіть не думаю, дешевше вдома з дітьми сидіти. вагому частину з’їдає медстраховка, окрім згаданих тобою. щодо медицини, то в нас тип страховки, який дозволяє вибирати лікаря без участі сімейного лікаря. але аналізи просто так не зробиш, треба направлення відповідного лікаря. черги у швидкій допомозі звісно такі самі. черга на запис до спеціаліста може буде на кілька місяців. наступні пункти ті самі болючі для мене : ) а от про соцвиплати мамочкам взагалі ніразу не чула. єдине, що податок знизиться від збільшенння в родині непрацюючих осіб. а доплачують хіба малозапезпеченим тільки. і то у вигляді купонів на їжу чи ще чогось там. бомжі! ну а де їх немає у великих містах? в Сан Дієго ще більш-менш пристойні та не такі числені. а ЛА чи особливо в Сан Франциско то взагалі страхіття. і теж в центрі тусуються, бо там і установи всякі для них (годувальні, нічліжки, соцдопомога) та й в кого бабла попросити більше. житло є якесь для таких. але ж там суворі правила щодо паління, алкоголю і т.д. а більшість не здатні їх дотримуватись, от і живуть на вулиці.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Оо, ти мені нагадала додаток до садочка - якщо дитина хвора, за місце все рівно треба платити а от на роботі за лікарняні не платять. Тому якщо дитя хворобливе тоді також дуже по фінансах то все б'є.

      Delete
    2. я підозрюю то все від роботодавця залежить. як і з відпустками та рештою радощів.
      я от тільки не зрозуміла як там у вас та медична система функціонує. може ти вже писала, а я прогавила. чи є страховка і як вона на все те впливає?

      Delete
    3. А, ну так 10 днів є оплачуваними лікарняними, а після того вже ні. За медицину то окремо розпишу пост, бо тут державна медицина але можна ще й мати приватну (там черги менші).

      Delete
  3. Добре там де нас нема. Люди хочуть жити при найкращих укладах, а як їх створити? ... Завжди є плюси і мінуси, та чого більше. Якби та Австралія ближче, хоч би нянькою чуть була. А то я якась віртуальна бабуся.

    Вперед, діти-піонери, успіхів в освоєнні нових вершин

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякуємо за піонерів ))
      На рахунок няньки якщо поближче то так тільки здається, бо дитина або в садку або ні. Якщо забирати з садку щоб хтось побавив то вже хоть на півроку-рік бо місця в садочках всюди обмежені і не можна так собі місяць ходити, місяць ні. Так що якби приїдждали часто то хіба на вихідних певне б були або після садку.
      Ще колись приїдете і побутете очною бабусею )) Тільки треба скоординувати ))

      Delete
  4. А ще нарікають на нашу медицину)))))
    В нас лафа: захотів - пішов зразу сам до лора, окуліста, онколога. Сходив в неділю до церкви - і після того зразу на аналізи)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще до нейрохірурга можна зразу, кардіохірурга...))))))))

      Delete
    2. І не кажи! Також без потреби не мучають - кажеш що все добре - так в книжці і записують що оглянули і все добре ))

      Delete
  5. В Данії все те саме, як з цінами, так і з медициною так і з бомжами. Але медицина фіксається дуже просто, в мене до пенсійного фонду йде медична страховка яка дозволяє в певних випадках, використовувати її шоб проходити швидше без черг. Ціни на житло теж космічні, але ж в нас зп Айтішнікі вони ж і в вас більше середнього. Бомжі... Ну я скажу так тут бомжі мають допомогу з моїх жеж податків, і нічо так само в центрі собі сплять, облаштовують хатки

    ReplyDelete
    Replies
    1. Можна піти в приватний госпіталь але треба мати приватну страхівку яка покриває то все. Там і черг нема і все швиденько зроблять, але ціни високі, тому дуже малий відсоток людей мають ту страхівку.
      А на рахунок зарплат ІТ то вони не такі й великі по відношенню з іншими професіями, ось тут я колись описувала: http://julieuaau.blogspot.com.au/2015/01/blog-post.html

      Delete
    2. десь в ФБ хтось писав, "коли ти ІТішник і переїзжаєш в більш цивілізовану країну, то зразу корона з голови спадає" ))))

      Delete
    3. Ну не скажу що я корону в Україні носила. І мені взагалі подобається те що різниця не така велика, дітям наприклад можна буде вибирати професію яка подобається а не за яку більше платать.

      Delete
  6. Добре ти описала все. Я від себе додам мінус - аборигени. на щастя особисто з ними не мала проблем, але от підходить літо, і розумію, що скоро в парках міста знову будуть аборигенські тусовки. це значить, що можливо деякі класні майданчики будем обходити стороною.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ого, а що вони таке роблять? В нас є аборигени але зазвичай як і ми з вами - працюють, ходять в школи. Є пару біля оперного на діджидулах грають для туристів.

      Delete
    2. В нас аборигенів більш-менш нормальних мало бачила. Вони часто збираються в групи 5-10 чоловік. Ходять такі зачухані, дуже схожі на чувака з фото в пості. В теплу погоду в парках сидять, на вулиці, коли йдуть, то так розходяться широко, притискаєшся ледь не до стінки, щоб обійти, говорять голосно, кричать до перехожих, неадекватно виглядають і поводяться. З ними бувають білі, але такі спиті, чи з інших причин соціально нестабільні. Читала багато історій, що аборигенів навіть поліція не рухає, коли вони щось не те роблять. Не знаю наскільки правда, але тут в основному вони виглядають і поводяться як бомжі-алкаші-наркомани. Я дещо вкурсі сумної історії їх винищення, і те, що бачу в реальному житті теж невесело. Причому тепер всюди так дбають за їх права, всякі соціалки їм, допомоги. А толку з того...

      Delete
  7. Австралія велика і різна. мій досвід щодо цін та соціалки дещо інший. При таких же середніх зарплатах житло в Аделаїді дешевше на 40-50% (як рент, так і купівля). Садочок в день коштує $85, і держава повертає половину(це поки ми маємо одну зп). Роботодавець виплачує повну зп за 16 тижнів, або 18 якщо пропрацювати на нього 5 років (стосується тільки постійних працівників, контрактникам такого не дають). Тут мені трохи неясно, то виходить що крім цих грошей є ще щось від держави?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Так те що місто від міста дуже різне це правда. І ціни на житло в Аделаїді дуже привабливі.
      На рахунок 16-18 тижднів повної зарплати ти точно впевнена? Бо мені то тоже роботодавець виплачував, просто не свої а державні гроші і не повної а мінімальної зарплати. Тобто держава платить через роботодавця а не на пряму. Може бути що ваша організація платить гроші з своєї кишені додатково - такий собі перк, але зазвичай це стандартно по всіх фірмах.

      Delete
    2. our enterprise agreement states: "16 weeks of maternity/adoption leave will be fully paid at the employee's ordinary rate of pay (excluding allowances, penalties or other additional payments)."

      Delete
    3. Ну щож, це дуже класно, але це є від вашої фірми, а не в обовязковому порядку. Я так бачу Сідней куди скупіший на такі різні штуки )) Ось офіційно що положено: http://www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/parental-leave-pay

      Delete
  8. В нас з цінами трошки полегше, але теж все дорого особливо вартість медичного страхування - хочеш хороше страхування, велике покриття, малий дедактібл - плати 800-1000 в місяць за сімейний пакет. Але в нас (конкретно в нас, бо загалом таке тут теж є) немає сімейного лікаря, як того терапевта про котрого ти написала і ми самі знаходимо по фідбеках лікарів до яких хочемо йти. А от з емердженсі випадками таке саме - черги шалені, ми колись з малою там 4 години просиділи тільки щоб 5 хвилин з лікарем поговорити :( А стосовно крему то я б, напевне, не могла б його стільки на себе мазюкати :( хоч ви вже звикли мабуть... ну і зими мені б трішки бракувало... хоча коли тут в нас в Чикаго дуже сніжні зими то починаєш задумуватись про "теплі краї" :). А загалом ти права - ніде не ідеально і завжди знайдуться якісь мінуси - таке життя )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Насправді я кремом мажусь тільки як десь надовго на сонці планую бути (більше 2 годин), або якщо йду в саму спеку. Але в садку малого мажемо кожен сонячний ранок і вони там домазують.

      Delete
  9. так, і я свої 5 копійок докину: виходить тут в Словаччині в нас взагалі лафа)))))
    з мінусів тут є ЦИГАНИ!!! вони дуже шумні, крикливі, нецивілізовані... і страшенно смердючі... але є й культурні, на таких кажуть "білі цигани".
    а от проживання таки дешевше, хоча теж впритик. Щоб орендувати житло, то трьохкімнатна в середньому 400-450 євро буде коштувати місяць (ми взяли квартиру в кредит, бо так виходить дешевше, та-та))), з соц виплатами тут файно- при народженні малого ми отримали десь 600 євро на каляску( так і називається виплата - для купівлі візочка), щось там від міста, щось за народження, десь так в півтори тисячі вийшла перша виплата. далі по 200 євро щомісяця на малого аж ло 3 років, і то мінімальне, бо я не працюю, і ще по 20 євро на обох дітей допоки вони будуть вчитися, здається...
    садок це 60 євро раз в рік, 13 євро щомісяця і 25 євро щомісяця на їду... от і вся матиматика....
    ціни на продукти приблизно як в Україні, нам на все, з памперсами і хімією до хати десь так в середньому 400 євро йде в місяць.
    але щоб не все здавалося таким рожевим, то скажу що середня зарплата це і є 400 євро... добре що мій коханий чоловічок працює як коняка і має трохи більше, та й сама лікарська зарплата вища за середню в рази 2, але мінус податки і щось відкладати дуже важко....
    страховки теж окрема тема - моя наприклад виходть десь 120 євро місяць, бо в мене хронічні болячки, а за них накидують... але операцію на щитовидку мені, наприклад , оплатили...
    отак от в Словаччині

    ReplyDelete
    Replies
    1. Цікаво, особливо садочки, мені здається навіть на Україні дорожче )) Може колись розпишеш про садочки коли ваш козак туди піде?

      Delete