Friday 7 January 2011

Як правильно готувати стейк


Насправді не можна сказати як точно правильно приготувати стейк – рецептів море. Тому я просто опишу тонкощам яких мене навчив шеф кухар з 27 роками досвіду.


По-перше смак стейку дуже залежить від мяса. Його вибираємо по смаку: від курки до свинини. Також дуже важливим є зріз і товщина мяса (насправді я такими дрібницями переймаюсь). В ідеалі стейк має бути розміром з долоню і товщиною в 2 см.


Отож починаємо. Беремо сковорідку і розжарюємо; вже на гарячу суху сковорідку лиємо 2 столові ложки олії (тут всі використовують оливкову, і я так роблю, але впевнена що так само можна використати і соняшникову).  Слід зазначити що ні в якому разі не слід маринувати стейк – під час маринування виходить багато води тому мясо вийде сухим. Найкраще, казав кухар, просто посолити вже безпосередньо перед готуванням. Отож солимо мясо і на сковорідку (все має просто шкварчати).


Ще такий нюанс, якщо ви готуєте курячу грудку або стейк з жирнішого мяса сторону з шкіркою/ жиром завжди ставимо першою обжарюватись – так стейк буде мати хрустку скоринку.


Жаримо на одній стороні до золотого кольору  і перекладаємо на другу сторону і так само жаримо до золотистого. Тепер перекладаємо стейк на пательню (знову ж таки скоринкою вниз). Запікаємо в духовці 5-20 хв взалежності від товщини мяса і очікуваного результату, в мене стейк був десь 3.5 см товщиною і я готувала повністю проварений стейк (дехто любить сируватий) тому в духовку я ставила на 20 хв на 200 градусів.


Ще кухар радив ніколи не купувати готове мясо з спеціями бо ніколи не знаєш який сюрприз тебе там чекає =)

7 comments :

  1. Я то всьо роблю майже так само.
    Ну є чуть туда-сюда, але в загальному - аналогічно до кухаря з 27-річним стажем. Тра певно вже в жінки брати гроші за моє куховарство ;)

    ReplyDelete
  2. оо, клас. а я все переймалась, що не вмію мняско маринувати. а то й не треба!! вууху. вже пішли смажити/пекти.. :)

    ReplyDelete
  3. Дякую, трохи поправимо наш процес ;)

    ReplyDelete
  4. Мала знайомих, які одного разу,придбавши замареноване мняско в "Арсені", отруїлись так, що 2 тижні лежали в реанімації...
    Дякую за поради. Троха підкорегую свої навички і як засмажу стейк! Чи то вже бігти на кухню готувати, продукти всі є, апетит вже теж....побігла...

    ReplyDelete
  5. Hola,

    Exactamente! La idea excelente, es conforme con Ud.
    Ivan

    ReplyDelete
  6. Дякую за поради. Вирішив сьогодні зробити стейк. Вийшло чудово

    ReplyDelete
  7. Альтернатива запіканню в духовці - після обсмажування з двох боків перевертаємо ще раз, сковорідку накриваємо кришкою і чекаємо хвилин 10. виходить соковитіше ніж в духовці.

    а у вас з мясом взагалі проблем не має бути - австралійські бички по всьому світу возять як еталон стейкового мнєска

    ReplyDelete