Friday 28 October 2011

Машина

Нарешті ми купили першу машину (тут смайлик який гордиться).

car1.jpg

Машини тут річ майже невід"ємна так як все дуже розтягнуте і часто потрібно добиратись на далекі відстані, особливо на вихідних. Де і як купувати ми почали взнавати ще кілька місяців перед планованою покупкою. Усі наші знайомі радили купувати не нову машину, але не й старішу аніж 5 років.

Чому не нову? Звичайно можна і нову купити, але як ви всі знаєте великий відсоток вартості авто втрачає з першим ж виїздом з салону. А по-друге в Австралії державне мито на нову автівку - 10%. От і виходить що переплачувати треба таки порядну суму.

Чому не старішу ніж 5 років? Тут основна причина це податки на старі машини та витрати на обслуговування.

Де купувати? От з цим в Сіднеї проблем точно нема. Салонів і дилерів вистачає на кожному кроці (без перебільшення - як нотаріусів у львові). Але щоб купувати б.у. в дилера треба дуже добре розумітись на механічних характеристиках, де нажаль ми двоє абсолютно нічого не тямимо. Тому треба було шукати надійніше джерело покупки. І от співробітник чоловіка порадив державний розпродаж машин. Це був просто ідеальний для нас варіант. Всі авто що продаються там мають гарантію, невеликий пробіг а також вони в дуже хорошому стані, так як були в користуванні державними установами де ними фактично тільки підвозили чи завозили когось на роботу.

Яку вибрати? Машини тут не розкіш а засіб пересування, тому більшість надають перевагу тим які рідко ламаються та легко і недорого ремонтуються. Кого б ми не питали, всі радити TOYOTA. Тому ми таки зупинили вибір на цій марці а модель вже вибирали по розміру, безпеці та кількості бензину яку буде машина вживати (на 100 км).

Прийшли ми за покупкою яку ще наперед пригляділи на сайті, але їх було так багато що довелось ще походити і повибирати. Оскільки ми знали марку і модель то тут основними критеріями вибору був рік випуску, кілометраж, ну і звісно колір. Стосовно останнього Петя казав що я вже не маю до чого вчепитись, але не хотіла я білу машину і все! Ну і ще червону не хотіла і чорну :-)

Вибрали ми машину, оформили покупку на місці, дали 500 $ депозиту, решту коштів потрібно було перевести напротязі 3 днів. І все, можеш сідати і їхати. Правда ми попросились забрати машину пізніше, оскільки на той час права мала тільки я ( 8-) Петя - вітаємо з австралійськими правами! 8-) ) і їздила тільки з інструктором, як результат морально не була готова їхати понад 40 км через все місто.

Наступного тиждня покупку забрали, користуємось і виявили що це дуже зручно, певне як мобільний телефон, коли вже маєш то не можеш уявити як можна було вижити без нього ;-)

Звичайно (з нашим досвідом водіння) не обійшлось без сліз при задньому паркуванні, зупинки на заправці де шланг не дістає до бака, а також фраз "чого він мені сигналить" та "який поворот - цей? - ой..."

Може буде цікаво:

- Бензин коштує близько 12 грн/л.

- Середні ціни на машини можна знайти тут: www.carsales.com.au

12 comments :

  1. Тойота хороша, але скучна. Особливо оця. Зато їсть небагато і надійна :) Вітаю!

    ReplyDelete
  2. Oй як шкода, ми думали що купуємо таку веселу машину, а купили скучну... ;-)
    Дякуємо за вітання!

    ReplyDelete
  3. Вітаю ;)!!!! Бажаю, щоб їздилось класно, легко і головне весело ;)

    ReplyDelete
  4. Мої вітання ;)
    Не плануєте купити ще одну? :)
    Ставите на якійсь стоянці чи як у вас там це організовано?

    ReplyDelete
  5. А згодом зрозумієш, що паркатись передом важче )))) Вітаю вас ще раз!!! Молодці. :)))) Ни гвоздя, ни жезла вам :))) Насолоджуйтесь комфортом :)))

    П.С. А ціни на нові машини аналогічні до наших ))

    ReplyDelete
  6. "П.С. А ціни на нові машини аналогічні до наших ))"
    При різниці в зарплатах :) А якщо подивитись на б/в десь за 2001 рік, то ціна відрізняється у 2-3 рази не на користь неньки :)

    ReplyDelete
  7. До Аліни: Дякую! От класно їздити то ще треба вчитись =)

    До Олі: В мене видно не як в людей )) Передом без проблем навіть в найвужчих стоянках, а от задом, так щоб перпендикулярно до бардюру, це вже ціле випробування :-)

    До Wolpix: Ще одну не плануємо, принаймні покищо. Справа в тім що для того щоб розгрузити дороги, стоянки у всьому місті (особливо там де багато офісних центрів) дорогі. Тому люди на роботу їздять на автобусах, а машинами більше користуються на вихідних. Але фактично кожна квартира що здається в оренду має окрему стоянку на машину (в нас зараз так і є).
    А на рахунок цін це ви з Ольою добре підмітили ;-) Ціни на нові машини й справді такі як і в Україні. А на старі набагато дешевші, але їх не дуже то і хочуть купляти..

    ReplyDelete
  8. Вітання вам!!! Все буде "пучком", особливо з досвідом проблем мало б стати менше :)))
    Я от на днях своїх додому везла ввечері з гостів, пару раз мені сигналили на світлофорах, а Славік сказав, що його трохи висаджує те, що я відносно повільно їду і всі мене обганяють %)

    ReplyDelete
  9. Оксанка, ти молодець! Я вважаю краще їхати повільніше, зате впевненіше. Ну і правил не порушуючи (зокрема тут це занадто дороге задоволення).

    ReplyDelete
  10. добре шо вже є машина.
    з нетерпінням чекаю статтю про нічні гонки в сіднеї.)

    ReplyDelete
  11. О... так, ми гасатєлі ще ті!! Можемо 50 а можемо і 60 км/год. А вам слабо?

    ReplyDelete
  12. Так а за скільки купили то?

    ReplyDelete