Thursday 17 July 2014

Нерухомість в Австралії

Як завжди, пишу все на прикладі Сіднея.

Якщо коротко – то житло тут дуже дороге. Як я вже колись писала, винайняти однокімнатку всередньому буде коштувати 450-500$ в тиждень. А тепер уявіть скільки ж вона має коштувати що маса людей постійно винаймають. Нерідко можна зустріти 60-ти річних які винаймають житло.

Невже купити нереально? Звичайно все реально. За односпальну квартиру (типу двохкімнатки) потрібно буде заплатити порядку 500.000$. Це я говорю в середньому районі (непоганому, але й не супер класному). Чим ближче до моря чи центру тим житло дорожче. Якщо у вас з вікна видно хоч краєчком ока море – ціна буде висока. За ту ж односпальну квартиру біля пляжа з видом на море доведеться викласти порядку 700.000$, дорожче якщо біля кращого і ближчого до центру пляжу. Маса квартир коштують понад мільйон.

Шокуюче, правда? Ми чуть не впали як приїхали і ціни взнали.

Але, не все так погано. Можна купити нерухомість на заході, де і розташовані великі спальні райони. Там за 600.000$. можна 3-х кімнатну хату купити. Але.... доведеться їхати поїздом в центр на роботу порядку 1.5 години в одну срторону, що більшість людей в Сіднеї і роблять. Купити землю десь на заході також коштує немало – порядку 300.000$. Кажуть, будуватись вийде дешевше ніж купувати, але поки будуєшся потрібно ще й щось винаймати, тому це також не є популярим.


Що ж робити, як купити нерухомість? Відповідь проста – кредит. Всі беруть кредити. Звичайно для того щоб дали кредит треба назбирати певну суму. Вам дадуть кредит без проблем якщо у вас стабільний дохід і якщо ви назбирали 20% вартості нерухомості яку плануєте купити. Якщо ж у вас є менше (самий мінімум 5%) вам також зможуть дати кредит, тільки доведеться ще купувати додаткову страхівку. Також при купівлі потрібно заплатити податок державі  - близько 4% вартості, ці гроші треба мати окремо (вони не рахуються в тіло кредиту).

Кредити дають багато і на великі суми – можуть давати набагато більше ніж вам потрібно – тому треба дуже добре порахувати скільки ви готові в тиждень чи місяць платити. Це ще ок якщо платити 500-800$ в тиждень – це троха більше ніж знімати в оренду, але якщо ви взяли велику суму – можливо треба буде платитит і по 1500. Всі кредити стандартно дають на 30 років під 5% річних, виплатиш раніше – ну і добре – ніяких додаткових виплат не буде. Тому якщо ви взяли занадто високу суму, зрозуміло що якісь вашого життя впаде, адже челез великий борг на дуже тривалий термін ви не зможете десь поїхати відпочити, чи просто доведеться в дуже багато чому собі відмовляти.

Як зробити щоб і житло придбати і гарно жити? Моя думка - купити житло (будь-яке) якомога раніше. Як тільки маєте тих 10-20 відсотків одразу і купуйте. Не можете дозволити хату – купуйте квартиру, не можете дозволити велику – купуйте маленьку. Головне почати. Ціни не падуть – максимум якийсь час можуть постояти на місці. Зазвичай молоді люди (не рідко з допомогою батьків) купують однокімнатку, виплачують частину і продають, тепер (так як частина кредиту погашена, і продали дорожче ніж купили) можуть дозволити взяти кредит на двохкімнатку і так далі. Тому дуже часто люди переїжджають з місця на місце, з райну в район.

Всі пропозиції житла і цін можна знайти на цьому сайті.

Щоб вам легше шукалось по районам, ось більш центральні: Bondi, Manly, Surry Hills

Ці троха віддаленіші: Parramatta, Castle Hills, Sutherland

 

От написала і вирішила відкрирти нову рубрику “Мігранту на замітку”, щоб легше шукались потрібні в цьому напрямку пости.

І на кінець, фото австралійської зими для натхнення :-)

BondiD-15

7 comments :

  1. Я скажу, що скопійована фраза "Ми чуть не впали як приїхали і ціни взнали" - це про мені " я чуть не впали як почитала"

    ReplyDelete
  2. а зима мальовнича :)

    ReplyDelete
  3. Мда... і справді шокуючі ціни... Юля, а там у вас є таке як податок на будинок? Ну тобто що окрім тіла кредиту і відсотків ви ще будете платити податок, який залежить від привабливості району в якому живете? Чи от виплатили будинок за 30 років і він ваш і нічо більше нікому не платите?

    ReplyDelete
  4. Не думаю що таке є. Податок на покупку будинку чи квартири платиться одноразово і він від району не залежить - це фіксований державою відсоток, про який я вище писала. Якщо виплатили за 30 років - помешкання твоє. Єдине що тут постійно платиться (як, певне і всюди), це комунпослуги. Їх величина залежить якраз від того в якому комплексі живеш і що туди входить. Тобто якщо у вас в будинку є барбекю, басейн, тенісні корти, відповідно за це все треба платити (навіть якщо рідко чи взагалі не користуєшся ними).

    ReplyDelete
  5. Страшно уявити, скiльки коштуе дiм....

    ReplyDelete
  6. В нашому районі пів будинку в 2 поверхи з 2 спальнями - 1М 300Т.

    ReplyDelete
  7. круті ціни, хоча, все відносне. залежить від зарплат і рівня життя, цін на продукти і так далі...
    хоча, ми тут в маленькому словацькому містечку типу районному центрі за 3-кімнатну платимо 300 євро, однокімнатні і гарсонки можна взяти в оренду за 150-200 євро, залежить від того чи вмебльована і так далі... ну а ціни на квартири дуже різіні, є 3-кімнатні і за 37 тисяч і за 100 тисяч
    але своя хата то своя хата, і теж вважаю, що краще платити трпохи більше грошей кредиту за свою хату, ніж просто тратити гроші на чужу

    ReplyDelete