Sunday 8 March 2015

Давиду 3 рочки.

Час летить і нашому малюку вже 3. Правда малюком його вже не назвеш - вже "дойослий" він у нас. За цей рік Давидку довелось відвикнути від садочка, звикнути до бабусі й дідуся, відвикнути від бабусі й дідуся і поміняти 2 садочки. Немало як на таку малу дитину, але ми справились і зараз входимо в рутину.
За рік Давидко дуже багато навчився говорити, він і дотого немало щебетав, але зараз вже все гарними реченнями говорить. Є правда і його власні унікальні правила:
А со я хоцу? - Я сам незнаю що я хочу.
Яку ням-нямку мені дати? - Дайте мені якогось смаколика.


Дуже активний період - хоче гратись з дітьми і дорослими, десь тікати, щось шукати.
Д: Мама скоро побігли там спайда (павук) діток кусає!
М: То чемний павук, він не кусає діток.
Д: Ааа, то цемний спайда він гладяє діток.

Вчимо відрізняти 2 мови. Так як садки і школи тут англомовні, англійську мову Давидко просто змушений буде вивчити. Але як бути з українською? Для нас рішення прийшло само собою. Дома ми спілкуємось виключно на українській, а між англомовними друзями на англійській. Пояснюємо Девіду що є 2 мови. Наприклад показуємо на колір - він каже "зелений", тут же питаємо як буде зелений на англійській "г'їм" то він так на green каже. Бачу що деякі слова тільки на англійській вживає з українськими закінченнями - шузи, байк, кейк, дайносо. Але від того не втічеш, думаю такі слова і в українців є.

Чітко виправдовує жадність. Якщо колись він міг криком пояснити що не хоче щоб хтось в нього щось брав, цього року все зовсім інакше: Мама, не теба бйати йогут в Давидка, бо буде боліти зивотік.
Любить порядок. Все взуття, кухонні рушники мають бути на місці. Але це не означає що він любить прибирати :-)  От на днях сам залишив гумаки не на місці і на ранок прийшов до тата: Тато, теба класти тьопцики на місце бо підес в кут.

Знає кілька віршиків і англійський алфавіт, правда випросити в нього це розповісти нереально. Коли собі сам захоче то розказує, але щоб комусь чи на камеру - анріл. Ось була невдала спроба нещодавно, обережно на вуха бо вкінці ультразвук.

Також цього року Давидко вперше ночував в палатці і допомагав татові розпалювати вогнище.

А ще Девід навчився плавати, покищо в нарукавниках, але зато дуже полюбив це діло.

Цього року хочемо попасти на плавання - там довга черга щоб записатись в клас на вихідні дні, ми вже пів року в черзі і, нажаль, поки місць нема.

Також за рік ми повністю відмовились від памперсів і навіть від горшка. Тепер тільки дорослий "тавлєт".

А зараз троха про святкування. Святкували в дворику біля дому - зручно що в нас є таке невеличке затишне місце що і до дому близько і водночас дітки побігати можуть.
Про приготування я вже писала тут.

Ще до дня народження отримали купу подарунків і привітань, хресний навіть цілою сім'єю дзвонив і вони  співали "Happy Birthday", тому настрій в Давидка вже був святквим. А коли прийшли гості він застидався, навіть не хотів йти вітатись. 

Але потім малі пірати освоїлись і бігали та гарно грались. 

Поки великі пірати підкріплялись. 

А потім був торт. Звичайно я таке чудо б не спекла, та й часу б не вистачило. 


Всі їли в унісон.

А далі ситі діти грались в ігри, про які я вже описувала в попередньому пості. Але було так жарко що всім просто хотілось стрибнути в басейн і не вилазити. 

Щось я зовсім забула сфотографувати всіх гостей разом. Зато є фото всіх сімей окремо ну і фото нас любимих.

Як гості порозходились ми таки стрибнули в басейн і години 2 не вилазили, поки не почалась злива. Давидко після такого дня просто відключився а я ще готувала яблучний пиріг в садочок. 

Почитала допис з 2 років Давидка і не віриться що то було всього рік тому!

6 comments :

  1. Так росте онук, тішуся, я така "заочна бабуся". Гарне святкування, найбільш мені подобається, що діти на першому місці.Ще трохи і Давидко буде мені за співбесідника

    ReplyDelete
    Replies
    1. Так так, діти на першому місці, це ж для них свято. Знаю вже діток років так 5-7 то батьки привозять на ДН а потім забирають, так що то зовсім дитяче свято виходить.

      Delete
  2. Насичений рік ) так гарно Давидко вже все пояснити вміє! Я щось не думала що в 3 рочки діти такі довгі речення вміють скаладати ))) і в з Петьою кльові! А торт який кольоровий! Смачний був?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякуємо! Так, вже апсолютно все говорить, деякі звуки ще на зовсім чіткі, ало то Р і шипячі.
      Торто хоч і дуже яскравий але насправді дуже смачний і не надто багато крему, там хіба зверху. І крем був таки солоднющий а от коржі якраз класні.

      Delete
  3. ой не можу „Мама, не теба бйати йогут в Давидка, бо буде боліти зивотік.“
    оце так аргумент :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ага, і то він так почав нерідко закидати ))

      Delete